Lignje u ljudskoj ishrani predstavlaju dijetetsku i vrlo ukusnu namirnicu koja obiluje visokokvalitetnim nutrijentima. Bez obzira na način pripreme, meso ovog morskog glavonošca blagotvorno djeluje na ljudski organizam i pruža mu preventivnu zaštitu od raznih oboljenja, pa čak i od nekih oblika raka.

Meso lignje je visokog kvaliteta. Odlikuje se prvoklasnim bjelančevinama sa vrlo malo kolagena i zato je lako probavljivo. Pored toga, lignje sadrže obilje vitamina i minerala neophodnih za održavanje dobrog zdravlja. Ako ste pobornik zdravog života i imate na umu da zdravlje na usta ulazi, lignje ćete obavezno imati u svom mjesečnom, pa i sedmičnom jelovniku.

Lignje su odličan izvor vitamina B kompleksa. Vitamin B3, koji se nalazi u mesu lignje, normalizuje nivo šećera u krvi. Vitamin B2 sprečava pojavu migrenskih glavobolja. Vitamin B12 snižava količinu homocisteina u krvi, a tako smanjuje i mogućnost za dobijanje srčanog udara i drugih kardiovaskularnih oboljenja. Fosfor, koji se takođe nalazi u lignjama, jedan je od ključnih minerala za razvoj i jačanje kostiju i zuba. Lignja je izdašan izvor i minerala kao što su kalcijum, cink, magnezijum, kalijum i željezo. Višestruko nezasićene omega-3 masne kiseline u mesu lignje, takođe blagotvorno djeluju na kardiovaskularni sistem…

Lignje su široko rasprostranjeni morski glavonošci. Danas je poznato da postoji više od 350 vrsta lignje. Naročito su prisutne u Sredozemlju i Atlantiku. Jedna od poznatijih i cjenjenijih vrsta je i novozelandska lignja, koju su u ljudsku prehranu uveli novozelandski ribari. Sve lignje imaju vretansto tijelo i srazmjerno veliku glavu na kojoj se nalazi osam krakova sa po dva reda pipaka. Dva lovna kraka im služe za hvatanje plijena. Hrane se uglavnom sitnijom ribom i račićima koje drobe jakim kljunom, nalik na kljun papagaja, smještenim posred glave. Lignje mogu da narastu do 40 cm, ali prosječna dužina im je od 15 do 25 cm.

Iako zalaze u sve slojeve vode, lignje najčešće borave na dubinama između 40 i 150 metara. Imaju odličan vid zahvaljujući kojem su odlični lovci. Kao i mnogi drugi morski mekušci i glavonošci, te neke vrste ribe, i lignja ima moć kamuflaže promjenom boje tijela. Kad osjeti da je ugrožena, lignja poput sipe izbacuje tamnu tečnost oko sebe koja joj pomaže da se sakrije od neprijatelja. Ta tamna tečnost ili tinta, baš kao i crnilo sipe, sve češće se koristi u ljudskoj ishrani, jer ne samo da oplemenjuje i obogaćuje ukus hrane, već je naučno dokazano da je i snažan antioksidant koji iz ljudskog organizma efikasno eliminiše razne štetne bakterije i viruse.

Način ishrane za dug i zdrav život

Specijaliteti od lignje danas se pripremaju širom svijeta. Lignje se redovno koriste u japanskoj kuhinji, ali i u zemljama Mediterana. Zahvaljujući dobro izbalansiranoj ishrani, sa veoma zastupljenom ribom i plodovima mora kojima pripadaju i lignje, upravo su Japan i Mediteran poznati po dugovječnim ljudima dobrog zdravlja. Rižoto od lignji ili pohovani kolutići lignje poznati su, naravno, i u našim krajevima. Ipak, i ta najpopularnija jela od lignje kod nas se samo periodično i veoma rijetko biraju za dnevni obrok. Međutim, to više ne mora da bude tako.

Savremeni načini lova na otvorenom moru, praćeni momentalnim čišćenjem, obradom, zamrzavanjem i pakovanjem na licu mjesta, olakšali su dostupnost najrazličitijih vrsta ribe i plodova mora širom svijeta. Na taj način, brzo obrađena i zamrznuta riba i plodovi mora stižu sa očuvanim nutrijentima i u najzabačenije kontinentalne krajeve. Najnovija naučna ispitivanja su čak pokazala da se kod zamrznute ribe i plodova mora sačuva više dragocjenih nutrijenata nego kod istih namirnica koje se čuvaju svježe sve do pripreme za konzumaciju.

FRATELLO očišenja lignja u pakovanjima raznih oblika i veličina

Kompanija Fratello objedinila je sve najbolje prakse u obezbjeđivanju ribe i plodova mora najvišeg kvaliteta za tržišta Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Evropske unije. Jedan od prepoznatljivih Fratello proizvoda je upravo FRATELLO očišćena lignja. U specijalnom Fratello pogonu, koji uvijek upošljava 30 radnika, pažljivo i kvalitetno čiste se različite vrste lignje. U ovom pogonu, pažljivo i detaljno odvaja se meso patagonike, kalifornijske, novozelndske, južnoafričke i drugih vrsta lignje, koje se potom pakuje u različita pakovanja u zavisnosti od potreba kupaca. Ta pakovanja mogu biti od 500 g, 1 kg ili 2 kg, a za tržište se pripremaju i pakovanja mesa lignje u obliku tuba i krakova, te rezani krakovi lignje i lignja izrezana na kolutiće.

Iskustvo, stručnost i posvećenost zaposlenih, visoka higijena i standardi za prehrambenu industriju, te različitost u veličini i obliku pakovanja omogućili su da FRATELLO lignja nađe svoje mjesto u u većini marketa i restorana na domaćem tržištu i tržištu Srbije. Pored toga, FRATELLO lignja se u znatnim količinama izvozi i u zemlje EU, kao i u Crnu Goru. FRATELLO pakovanja od 500 g i 1 kg idealna su za brzu i jednostavnu pripremu ukusnog rižota ili nekog drugog jela od lignji. U stalnom nedostatku vremena zbog brzog načina života, navedena pakovanja očišćene lignje savršena su brzu pripremu zdravog i ukusnog ručka za cijelu porodicu.

Isprobajte recepte za pripremu lignje koje vam preporučuje Fratello

FRATELLO pakovanja lignje će, takođe, pomoći i kuharima u restoranima da jednostavno i brzo naprave normative za obroke, ne brinući o tome da li je lignja dovoljno i kvalitetno očišćena. S obzirom na visoke standarde za prehrambenu industriju koje je usvojila, kompanija Fratello uvijek garantuje najviši kvalitet na osnovu kojeg vrši i uslužno čišćenje lignje za robne marke raznih marketa.

Ako do sada niste znali koliko je meso lignje korisno za očuvanje ljudskog zdravlja, isprobajte narednih dana nekoliko vrsta jela od lignje. Lignje možete da pržite, pohujete, da ih punite, pripremate kao salatu ili rižoto. I na stranicama sajta fratello-trade.com otkrićete više recepata po kojima možete da pripremite izuzetno ukusna i zdrava jela od lignje.

Fratello Trade a.d.

Fratello Trade a.d.

Pogledajte naš video