filet grgeca fratello trade

Filet grgeča

Grgeč je slatkovodna riba koja širom Evrope, SAD i dijelova Sibira nastanjuje stajaće ili sporotekuće vode bujne vegetacije. Može dostići dužinu do 60 cm i masu do 4.8 kg. Fileti grgeča su zamrznuti svježi. Tako im je sačuvana nutritivna vrijednost. Meso grgeča je niskokalorično, ali ima dosta visokokvalitetnih proteina i korisnih esencijalnih aminokiselina. Obiluje vitaminima B12, C, D i A. Od minerala, u mesu grgeča najzastupljeniji su kalijum, fosfor, kalcijum, natrijum, magnezijum, željezo, mangan i selen.

recepti fratello icon

Recept

GRGEČ SA DINSTANIM POVRĆEM

Potrebno
4 fileta grgeča,
sok od 1 limuna,
600 g mladog povrća (mrkve i zelenih mahuna),
2 kašike ulja,
3 kašike maslaca,
mljeveni biber, so,
1-2 kašike brašna

Za umak
4 kašike maslinovog ulja,
vezica peršuna,
šaka listića bosiljka,
1 kašika listića origana,
so i svježe mljeveni biber

Priprema
Ribljim filetima pažljivo odstranite sve zaostale kosti, a zatim ih prebrišite mokrom krpom, stavite u zdjelu, s obje strane pokapajte limunovim sokom i do daljeg ostavite da odleže u frižideru. Začinsko bilje za umak properite, otresite od viška vode, otrgnite listiće i sve dobro promiješajte. Dodajte ulje, začinsko bilje kratko promiješajte, umak posolite i pobiberite. Povrće očistite i narežite na manje komade. U dubljoj tavi zagrijte 1 kašiku ulja i 2 kašike maslaca, na tome kratko prodinstajte povrće na jačoj vatri, a potom stišajte vatru, pa ga lagano dinstajte još oko 8 minuta, odnosno dok ne omekša.
Marinirane riblje filete posušite kuhinjskim ubrusom, s obje strane ih pospite brašnom i pobiberite. Pržite ih u dubljoj tavi, na ostatku ulja i maslaca, oko 12 minuta na tihoj vatri uz okretanje. Ribu stavite na zagrijane tanjire uz povrće i sve skupa pospite umakom od začinskog bilja. Poslužite uz kuvano povrće.

Fratello Trade a.d.

Fratello Trade a.d.

Pogledajte naš video